Ruokarytmi - mikä siinä on niin hiton vaikeeta?!

Yksi iso ongelma-alue mulla on, joka pitäis saada kuntoon. Yks hyvinkin yksinkertainen asia, mutta niin hiton vaikea korjata: nimittäin mun ruokarytmi! Esimerkkinä: tänään söin aamupalan vaille 11, ja päivällinen tuli syötyä puoli 11 aikaan illalla. Välillä tulee syötyä niin sekalaisiin aikoihin, ettei tiedä miksi pitäisi kutsua mitäkin. 

Mikä tekee siitä mulle ongelmallisen:

Mitä syödä?

Viimeksi mulla oli ongelmana keksiä erilaisia aamupaloja. Ennen tuli syötyä pelkkästään kaksi leipää leikkeleen (joskus myös juuston) kera, ja sen kanssa vettä tai kahvia. Nyt kun se on kunnossa, niin mun ongelmana on tällä kertaa keksiä välipalaa ja lounasta! Okei, yksi vaihtoehto lounaaksi on erilaiset täysjyvä-wrapit kevyellä täytteellä, esim. kalkkunalla ja salaatilla. Tänäänkin lounaaksi söin tympeästi salaattia, kurkkua ja lehtipihvin - ja kyllä, tiedän että saisi olla enemmän vihreää, mutta en jaksanut syödä niin paljoa..  Mutta se välipala.. Ihan samalla tavalla mun on vaikea keksiä jotain pientä suolaisennälkään. Makeannälän voi hoitaa marjoilla ja hedelmillä, mutta tää suolaisennälkä.. Vitsailtiinkin miehen kanssa ruokapöydässä että mulle pitäis hankkia oma suolakivi jota nuolla.. :) Vinkkejä?

Tiistain tympeä klo 16:sta "lounas": salaattia, kurkkua ja lehtipihvi.

Milloin syödä?

Kuten kerroin aiemmassa postauksessa, toinen ongelma on se että en saa syötyä aamupalaa tarpeeksi ajoissa, ja sen takia muut ruoat viivästyvät.. Mulla ei vaan yksinkertaisesti ole nälkä kun herään, tai sitten ei vaan maistu. Sekin venyy sitten 11-12 asti, kun pitäis syödä jo lounasta. Sitten meenkin jo melkein päiväunille, ja kun herään, niin joko 1) tulee tehtyä päivällinen tai 2) teen jotain välipalaa, ja sitten päivällinen syödään vasta joskus klo 21-23 välillä.. Nyt kuitenkin sovittiin Petrin kanssa että aletaan tekemään päivällistä viimeistään klo 18, ellei jo syödä siihen aikaan.

Huoh.. Toivottavasti en ole ainoa ihminen joka painii tän asian kanssa silloin kun pitäisi laihduttaa.. Tuo päivällisen jättäminen niin myöhäiseksi on yksi pahimpia mitä voi tehdä.. 

Nyt kuitenkin sain jotenkin tehtyä alustavan aikataulun (nämä ovat siis suuntaa-antavia, eli en noudata minuuttiaikataulua):

8:00-9:00 aamupala
12:00 lounas
15:00 välipala
18:00 päivällinen
21:00 pieni iltapala.

Toivotaan että saisin tuolla homman skulaamaan. Onko teillä ongelmia ruokarytmin kanssa? Syöttekö säännöllisesti ja monipuolisesti?

Kommentit

  1. Moi!
    Mulla on ollut ja on edelleen samaa ongelmaa kuin sinulla, eli aamulla ei ruoka maistu. Samaten on vaikeuksia keksiä, mitä söisi välipaloina ja varsinkin illalla. Toisaalta olen sitä mieltä, että omaa luontaista rytmiä vastaan taisteleminen on vähän hölmöä: päivän kokonaisenergia ratkaisee, eikä se, mihin aikaan ne kalorit syö.

    Olen silti itsekin yrittänyt opetella syömään säännöllisemmin ja aamupainotteisemmin, koska väittävät, että se hillitsisi naposteluhimoa illalla. Keho oppii aika nopeasti uuden rytmin, kun syö joka päivä suunnilleen samaan aikaan, vaikkei aluksi olisi nälkä tai tekisi mieli. Viikossa alkaa näläntunne tulla aina ruoka-aikaan. Mua auttaa aamupalan kanssa sekin, että nousen arkena jo puoli kuudelta. Kyllä se nälkä viimeistään yhdeksältä jo on, varsinkin, jos käy pienellä happihyppelyllä ennen aamupalaa.

    Mitä sitten voisi syödä? Oma perusaamupala on puuroa marjoilla ja joskus pieni smoothie tai keitetty kananmuna. Väli-/iltapalana syön jugurttia ja hedelmää tai leivän juustolla ja kasviksilla. Joskus välipalaksi riittää pieni kourallinen pähkinöitä. Lounaaksi syön aika usein edellisen päivän päivälliseltä jäänyttä ruokaa. Jos sitä ei ole, mulla on yleensä ongelmia keksiä, mitä söisin, kun en viitsisi vain itselleni mitään kokkailla. Mutta silloin, kun viitsin teen lounaaksi yleensä jotain keittoa, jota syön sitten useamman päivän.

    Toivottavasti löysit jotain vinkkejä tästä! Ja Googlekin on kyllä kaveri näissä mitä syödä-kysymyksissä, ehdottelee paljon sellaista, mikä ei itselle ole tullut edes mieleen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Kiitos ihan superisti kommentista! Mä koitan saada aamupalan syötyä ihan senkin takia, kun suunniteltiin salikäyntejä aamupäivän aikaan :) Google ja Pinterest on yrittänyt olla kaveri tässä asiassa, mutta vaihtoehtoja on niin monia että on vaikea pelkästään sen takia miettiä :D Kyllä tää ehkä tästä, kokeilemalla ja ajan kanssa :)

      Poista
  2. Kiva juttu bloglovin, löysin blogisi sieltä :). Minä koen ruokarytmin olevan juuri se juttu, jonka avulla saa elämäntavat hallintaan. Eli jos malttaa syödä about 3 h välein ja vetää sen aamupalankin, vaikkei tekis mieli, niin homma alkaa rullata. Eihän myöhäisessä aamupalassa ja päivällisessä sinällään ole mitään vikaa, jos sun elämänrytmi on sellainen? Minulla on ihan päinvastoin, herään 5-6 aikaan joka aamu ja sen takia peti kutsuu jo 22-23 aikaan.
    Suolainen naposteltava.. Tuli mieleen lehtikaalisipsit. Lehtikaalihan on kunnon superfoodia ja sen lehtiä kun repii uuninpellille ja pirskottaa päälle oliiviöljyä ja suolaa ja paistaa hetken niin saa terveellistä suolaista naposteltavaa :). Toinen ihana juttu, jota tein yhteen aikaan tosi paljon on bataatti-vuohenjuustokiekot, pilkoin bataatista litteitä paloja, voitelin oliiviöljyllä ja heitin mausteita ja päälle ohut soivu vuohenjuustoa. Uunissa hetki ja nauttimaan :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa! :) Mä toivoisin et jos saisin ton ruokarytmin kuntoon, niin saisin unirytminkin: eli ei lopu energia kesken päivän, jolloin tulee otettua ne 2-4h päikkärit jonka myötä yöunille meno venyy. Jos sais energiaa koko päiväksi :)

      Täytyykin tutkia toi lehtikaali, että saanko syödä sitä :) Mulla on siis IBS, ja mun pitäis noudattaa FODMAP-ruokavalioo.. Ei oo tullu noudatettua, ja nyt sit saa kärsiä siitä jälkikäteen.. Jossain oli että en sais yleisesti syödä kaalia, mutta pitää tsekata tuo lehtikaali :) Oijoi, nuo bataatti-vuohenjuustokiekot kuulostaa NIIIIIIN hyvältä - varsinkin näin vuohenjuuston ystävän korviin :) Ikinä en ole bataattia maistanut, joten sillä sais testattua senkin :D Kiitos vinkeistä! :)

      Poista
  3. Moi,

    Hyvä kirjoitus!. :)
    Minulla ei vastaavaa ongelmaa ole viikolla, koska työni rytmittää päivää niin tiukkaan että tulee väkisinkin syötyä säännöllisesti (toimistotyö) mutta viikonloppuna... joskus vain yksinkertaisesti unohtuu syödä, ja tajuat illalla 20.00 aikaan että olet viimeksi syönyt 12 aikaan... EI hyvä. :/ Siksipä suosittelen että muodostat itsellesi esim. paperille ruokavalion, kirjaat ylös mitä pitää syödä millonkin (toki jättää soveltamisen varaa) ja pitää kiinni tästä muutama viikko.. voisimpa melkein sanoa että kyllä rupee iskostumaan ruoka ja rytmi päähän :) kun joka päivä syöt noin samaan aikaan.

    ps. loisto blogi, mukana seuraamassa ja tervetuloa vierailemaan;
    http://mptrainingandblog.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Kiitos paljon kommentistasi! Kyllä tämä tästä pikkuhiljaa, ajan ja kokeilun kautta! :) Olen jo aloittanut paperille rustaamisen niin, että teen viikon kerrallaan :) Täytyykin käydä tutkimassa blogiasi! :)

      Poista
  4. Moi! En oo mikään ammattilainen näissä jutuissa mut jonkun verran oon ottanut selvää oman jaksamiseni takia. Aamupala on päivän tärkein ateria juuri sen takia että se hillitsee loppupäivän nälän tunnetta ni ei tuu ahmittua niin paljoo sitä muuta ruokaa. Paras keino opetella syömään se aamupala on oikeasti pakottaa itsensä syömään. Kroppa tottuu siihen ja aamulla tulee se nälkä melko nopeasti :) Paras aamupalavaihtoehto on puuro pakastemarjoilla. Puurossa on paljon geeliytyvää kuitua mikä tarkoittaa hitaasti palavia hiilareita eli kylläsyyden tunne säilyy pidempään ja kun marjoja ei sulata ja kuumenna niin vitamiinit säilyy ja tuo hyvää makua puuroon! Kyytipojaks voi heittää raejuustoa tai vaikka leivän päälle kananmunan valkuainen haluamassasi muodossa (keltuainen on kauhee kolesterolipommi!), tästä hyvä proteiinin lähde. Muutenki kannattaa suosia kaikkee kuitupitoista just siks että nälän tunne pysyy kauemmin poissa, jaksat pidempään ja tekee muutenkin hyvää ruoansulatukselle! Pari tuntia ennen kannattaa tankata niitä hiilareita jotta saat polttoainetta salia varten, hiilareita ei kannata pelätä kun käyttää kohtuudella ja ajoittaa ne ennen kuormitusta :) Toivottavasti tästä oli vähän apua!

    VastaaPoista
  5. Säännöllisyys on ensimmäinen askel elintaparemontissa joka kannattaa laittaa kuntoon. On ihan totta, että kun syö aamupalan ja lounaan, pysyy loppupäivän mopo käsissä ja etenkin pysyy vireänä päivän puuhissa. Oletko kokeillut aamulla smoothieta? Helppo ja nopea, eikä ole niin "ruokamaista" kuin esim. leipä. (helppo ohje blogistani: http://kuntoharakka.blogspot.fi/2015/02/sana-jota-en-sano.html) Siitä voi toisen puolen vetäistä välipalana, niin on sekin ongelma ratkaistu.

    Alkuun ruokarytmien noudattaminen on hankalaa, apuun voi ottaa vaikka herätyskellon. Kuulostaa hassulta, mutta kun sitkeästi laittaa puhelimen piippaamaan kun on aika syödä, alkaa ne ruoka-ajat pikkuhiljaa juurtua arkeen. Ja luonto hoitaa homman kyllä ajan kanssa, kun syöt säännöllisessä rytmissä parikin kuukautta, alkaa nälkäsignaalit ilmoitella itsestään jo kun on ruuan aika. :)

    Kannattaa suunnitella seuraavan päivän syömisiä jo illalla, jos tulee aina se sama "mitä nyt syötäisiin" paniikki ruoka-aikana. Kun on valmis suunnitelma, on turvallinen olo toteuttaa uutta ruokarytmiä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit